Sabtu, 6 April 2013
Ayam bakar berempah....ciptaanku
Assalamualaikum wbt...
Ni pulak resepi dikala kerajinan melanda maka terhasilah resepi dibawah...aku pakai campak2 je xikut sukatan pun apa yg pasti anak2 dan cik hubby pun suka layan jer la.....ni resepinye
Ayam bakar berempah
Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dibersihkan dan di potong 2@4
1 sb Ketumbar biji*
1 sb Jintan manis*
1 sb Jintan putih*
6 ulas Bawang merah kecil*
4 ulas Bawang putih*
2 sb Madu (klu xde gula pun boleh)
1 sb Serbuk cili @ lada hitam*
3 btg serai*
Garam - secukup rasa
cara-cara:
1. Bersihkan ayam dan basuh. Toskan sehingga kering.
2. Masukkan semua bahan bertanda * ke dalam blender dan kisar halus.
3. Tuang bahan kisar kedalam bekas yg telah diisi ayam.
4. Tambah madu dan garam, Perapkan selama 1 jam atau lebih.
5. Bakar didalam oven pada suhu 180'C selama 45-60 minit mengikut oven masing2. Susunkan ayam atas jaring untuk supaya ayam garing di kedua-dua belah bahagian [tidak perlu pusingkan ayam].
6. Hidangkan dengan sos lada hitam atau sos cili.
Selamat mencuba....
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan