Salam 1Malaysia.....
N3 kali ni saya nak share satu resepi yg ramai kawan2 dr blog dan juga di FB dh cuba....macam2 komen yang saya baca.
Masa saya buat kek ni firstime mmg xjadi karamelnye....cair dan hancur jadi sy hanya makan kek nye saja. Kali kedua saya try amat memuaskan hati, amat memuaskan tekak kami sefamily....kejadian kek ni saya suka sgt. Corak2 nye sy hanya sudukan je...sy xmarblekan mcm org lain buat. Saya juga hanya gunakan whisk utk hasilkan kek karamel ni...xpercaya....!!!! saya xtipu tau....hahahaha....
Jomlah kita skodeng resepi yang syokkk ni.....oh ye karamelnye tebal sbb saya gunakan 6 biji kuning telur...amat puas hati uolls....nama pun saya bagi sempena nama lagu misha omar huahuahua.....
![]() |
Inilah kejadian kek karamel angin syurga |
![]() |
Karamel yang tebal....nyaman di tekak..... |
KeK KaRaMeL AnGiN SyUrGa
Bahan A
2 sudu besar gula
* tabur dalam loyang dan masak atas dapur....Dah cair tutup api. ke tepikan....
Bahan B
1 tin susu cair
6 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 cawan gula castor
* campur semua bahan...kemudian pukul dengan garfu perlahan-lahan hingga sebati.
* kemudian tapis adunan dan tuang ke atas gula di dalam loyang yang dah disejukkan tadi....ke tepikan...
Bahan C
6 biji putih telur
3/4 cawan gula castor
1 sudu kecil cream of tar tar
* pukul putih telur sampai bertanduk/soft peak...setelah itu masukkan pula gula castor...pukul sekata.
* lepas tu masukkan pula cream of tar tar...pukul lagi dan lepas tu ke tepikan.
Bahan D
3 biji kuning telur
1/2 cawan gula castor
40 ml minyak jagung
140 ml air masak
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
Pewarna
* pukul telur dan gula hingga kembang....lepas tu masukkan pula minyak dan air...pukul sebati
* kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit....pukul sekata...
* setelah itu masukkan bahan C tadi...gaul sebati perlahan-lahan...
* bolehlah dibahagikan kepada beberapa bahagian...dan letakkan pewarna yang digemari.
* dah siap campurkan warna bolehlah tuang adunan ke dalam loyang puding karamel tadi secara berselang seli atau sudukan sahaja adunan...ikut kreativiti masing2...adunan kek xkan bercampur dengan adunan puding karamel...jadi xperlu risau.
* panaskan oven selama 10 minit dgn suhu 160 c.....bakar kek dgn mengunakan kaedah water bath....selama 1 jam.
* 40 minit pertama gunakan api bawah sahaja...20 minit akhir gunakan api atas bawah sampai masak...
* Bila kek dah masak...sejukkan dulu kemudian baru di keluarkan dari loyang...
Selamat mencuba....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan