Salam semua....
Kali ni saya dengan rajinnya....dengan girangnya buat tat coklat....saja2 drpd xbuat apa2 saya buat tat utk kudap-kudapan anak2 bujang saya ni. Saya xberapa suka kalau anak2 saya makan jajan....drpd umur setahun mmg saya ajar mereka2 ni mkn makanan hasil drpd air tangan mama nye sendiri....
Xkan nak tunggu hari raya baru nak buatkan....hari2 biasa pun bleh jugak kita makan tat coklat ni....bentuknye sy gunakan acuan tat nyonya dan di tengah2 tat tu la saya letak coklatnye...jommmmm kita tgk resepinye...
Tart Coklat
Bahan-bahan:
250 gram butter
3 sb gula caster
1 biji telur kuning
1 sk esen vanilla
3 sb tepung jagung/kastard
3 sb susu tepung
3 cwn tepung gandum/superfine
coklat masakan
colour ball/coklat rice/coklat cip (terpulang pd kegemaran masing2)
Cara-cara:
- campurkan butter, gula, telur kuning dan esen vanilla...pukul hingga kembang. (sy guna whisk aje)
- kemudian masukkan tepung jagung/kastard, susu tepung dan tepung gandum sedikit2.....sambil uli hingga jd doh.
- setelah itu perap doh sekejap utk sebatikan bahan2 td....barulah dicanai dan terap guna acuan tart nyonya.
- bakar dgn suhu 170 drjah celcius selama 15-20 minit....mengikut oven masing2.
- setelah masak biarkn tart sejuk di atas redai.....cairkan coklat. setelah tart sejuk tuangkan coklat dgn menggunakan sudu di bahagian tengahnya....taburkan hiasan yg disukai....
- setelah coklat mengeras bolehlah disimpan didalam bekas kedap udara...
Selamat mencuba....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan